Koordinátor ODIS s.r.o.
přibližně 16 hodin

Popovodňová omezení v regionální dopravě ODIS

Důvodem těchto omezení nebyla pouze jednotlivá zaplavení území, ale také následné poničení silnic, mostů a železničních tratí. Na mnoha místech již došlo k obnovení a stabilizaci provozu. Bohužel v některých lokalitách je míra poškození infrastruktury značná, což má za následek zavedení déletrvajících opatření v podobě odklonových tras, neobsloužení zastávek či zavedení náhradní autobusové dopravy.

V případě železniční dopravy se jedná o následující úseky tratí, kde je zavedena náhradní autobusová doprava (NAD):

Opava východ – Krnov

Z důvodu poškození tratě, zejména v úseku mezi stanicemi Skrochovice – Krnov, je zajištěna NAD podle výlukového jízdního řádu.  Za vlaky linky R27 a vybrané vlaky linky S10 jsou zavedeny přímé autobusy mezi Krnovem a Ostravou bez zastavení v Opavě.

Krnov – Bruntál 

V úseku je zajištěna NAD v pravidelných časech vlaků, jedná se o plánovanou výluku. Trasa NAD za linku S10 je vedena v trase: Krnov – Brantice – Zátor – objízdná trasa přes Lichnov – Bruntál. Stanice Milotice nad Opavou je bez obsluhy, přestupní vazby směrem do Vrbna pod Pradědem jsou realizovány v Bruntálu. Od 21. 10. se předpokládá zavedení výlukového jízdního řádu v tomto úseku. Odjezdy autobusů NAD ve směru Bruntál – Krnov budou ze zastávky Milotice nad Opavou, rozc. uspíšeny. 

Krnov – Jindřichov ve Slezsku

Z důvodu poškození tratě, zejména v úseku u Krnova, je zajištěna NAD v pravidelných časech odjezdů vlaků.

Jindřichov ve Slezsku – Jeseník (úsek v Polsku a v Olomouckém kraji)

Z důvodu rozsáhlého poškození tratě v úseku Mikulovice – Písečná a dalších lokálních poškození v ostatních úsecích je zajištěna NAD dle výlukového jízdního řádu vedená mimo Głuchołazy (přes Zlaté Hory).

Opava – Hlučín / Chuchelná

Z důvodu poškození mostu v Malých Hošticích jsou linky S11 (Hlučín) a S12 (Chuchelná) v celé délce nahrazeny NAD, během dne je vedena NAD za linku S12 až do Opavy. 

Milotice nad Opavou – Vrbno pod Pradědem

Z důvodu poškození tratě je zajištěna NAD dle výlukového jízdního řádu z Vrbna pod Pradědem do Nových Heřminov a dále do Bruntálu. Není zajištěna doprava v úseku Nové Heřminovy – Milotice nad Opavou, přestupní vazby jsou místo Milotic zajištěny v Bruntálu. Od 21. 10. se předpokládá změna výlukového jízdního řádu. 

Třemešná ve Slezsku – Osoblaha

Z důvodu povodňových škod je zajištěna NAD v pravidelných časech odjezdů vlaků.

 

regionální autobusové dopravě se jedná o následující lokality:

Opava – havarijní stav mostu v Ratibořské ulici

Z důvodu havarijního stavu mostu jsou autobusové linky 251, 252, 253, 254, 256 a 275 vedeny v Opavě po objízdné trase dle výlukových jízdních řádů přes zastávku Opava, Těšínská. Není obsluhována zastávka Opava, Ratibořská. Zastávka Opava, Zámecký okruh je oproti standardnímu režimu obsluhována protisměrně. Zastávka Opava, Kateřinky je přemístěna na zastávku Opava, Kaufland.

Brušperk – nesjízdná komunikace v místě zastávky Brušperk, střed

Z důvodu neprůjezdnosti silnice II/486 (ul. Fryčovická) v Brušperku jsou autobusové linky 371, 372, 373, 374 a 376 vedeny po objízdných trasách dle výlukových jízdních řádů. Zastávka Brušperk,střed není obsluhována.

  • Linky 371 a 372 jsou vedeny v trase Ostrava – Krmelín – Stará Ves n. O. – Trnávka – Fryčovice – Hukvaldy – (Kozlovice); obě linky jsou vedeny v zásadě mimo Brušperk, obsluhují pouze přemístěnou zastávku Brušperk, u Chamrádů, umístěnou na silnici spojující Trnávku s Brušperkem u mostu přes Ondřejnici. 

  • Linky 373 a 376 jsou vedeny v trase Ostrava – Krmelín – Brušperk – Stará Ves n. O. – Trnávka – (Fryčovice) – Příbor – Kopřivnice.

  • Linka 374 je vedena v trase Ostrava – Proskovice – Stará Ves n. O. – Trnávka – Brušperk.

Jistebník – nesjízdná komunikace po hrázi mezi Jistebníkem a Košatkou

Z důvodu uzavření komunikace mezi Jistebníkem a Košatkou je linka 628 vedena pouze v úseku Bílovec – Jistebník. 

Brantice – nesjízdné komunikace v obci

Z důvodu nesjízdných komunikací nejsou linkami 814, 816 a 819 obsluhovány zastávky Krnov, lázně; Krnov, Karnola záv. 1; Krnov, mlékárna; Krnov, statek; Krnov, prádelna; Krnov, Brantická 140; Brantice, Jednota a Brantice, u kříže. Zastávka Brantice, obecní úřad je pro spoje linky 816 vedené do Krasova přemístěna v Branticích za křižovatku se silnicí I/45 ve směru na Krasov.

S ohledem na poničení ZŠ Brantice jsou navíc zavedeny dva páry spojů na lince 816 vedené ze zastávky Brantice, obecní úřad do Lichnova a Úvalna pro zajištění školní docházky dětí.

Zátor a Nové Heřminovy – poničená silnice I/45

Autobusová linka 819 je z důvodu poničení silnice I/45 ze zastávky Zátor, u mostu vedena na zastávku Zátor, obecní úřad a dále odklonem do Bruntálu. Linka s výjimkou jednoho páru školních spojů neobsluhuje Obornou a Nové Heřminovy. Pro spojení do těchto obcí je možné využít linky 863.

Hošťálkovy – nesjízdná komunikace přes Vraclávek

Z důvodu nesjízdné komunikace přes místní část Vraclávek je linka 822 ukončena na zastávce Hošťálkovy, Vraclávek, hasičská louka. Od středy 16.10.2024 bude linka opět vedena v celé své trase.

Holčovice – obtížně sjízdná komunikace v Hynčicích a Holčovicích

Z důvodu poškození komunikace v Hynčicích a Holčovicích je provoz linky 824 zastaven a provoz linky 901 je veden pouze v úseku Krnov – Město Albrechtice, aut.st. s přestupem na minibus pokračující do zastávky Holčovice, pošta. Úsek mezi zastávkou Holčovice, pošta a Zlatými Horami není obsluhován. Spoje jedoucí mezi Ostravou a Jeseníkem jsou v úseku Město Albrechtice – Zlaté Hory vedeny objížďkou mimo Holčovice.

Město Albrechtice-Opavice, Linhartovy – nesjízdná komunikace

Z důvodu nesjízdnosti komunikace přes místní části Opavice a Linhartovy jsou linky 831 a 832 vedeny po silnici I/57 a obsluhují zastávku Město Albrechtice, Linhartovy, rozc. Zastávky v místních částech Opavice a Linhartovy jsou obsluhovány linkou X831 v úseku Město Albrechtice, aut.st. – Linhartovy, č.21. Na lince 824 je zastaven provoz.

Vrbno pod Pradědem-Mnichov, Vidly -nesjízdné komunikace

Z důvodu nesjízdnosti komunikace přes místní část Mnichov je provoz na lince 907 veden mimo zastávky Vrbno p.Prad., Mnichov, u mostu; Vrbno p.Prad., Mnichov, hájenka; Vrbno p.Prad., Mnichov, konečná. Spoje 7 a 8 této linky nejsou vedeny v celé trase z důvodu nesjízdnosti komunikace na místní část Vidly. Ze stejného důvodu je linka 904 do Jeseníku všemi spoji vedena přes Zlaté Hory.

Aktuality

Nejnovější zprávy ze světa dopravy v Moravskoslezském kraji.

Popovodňová omezení v regionální dopravě ODIS

Popovodňová omezení v regionální dopravě ODIS

V souvislosti s vydatnými srážkami a následnými povodněmi v Moravskoslezském kraji došlo k výrazným omezením ve veřejné dopravě.

přibližně 12 hodin
Změna v provozu železničních linek ODIS k 14. 10. 2024

Změna v provozu železničních linek ODIS k 14. 10. 2024

Od pondělí 14. 10. 2024 dojde ke změnám u železničních linek na Opavsku.

přibližně 20 hodin
Mimořádná změna jízdních řádů linek 262, 263 a 286

Mimořádná změna jízdních řádů linek 262, 263 a 286

Z důvodu nutnosti posílit vybrané školní spoje dochází v pondělí 14.10.2024 k mimořádné změně jízdních řádů na linkách 262, 263 a 286.

6 dní
Změny v MHD Ostrava platné od 2. 9. 2024

Změny v MHD Ostrava platné od 2. 9. 2024

S platností od pondělí 2. září 2024 (po ukončení letního provozu) dojde na linkách Dopravního podniku Ostrava k úpravě jízdních řádů tramvajových, autobusových a trolejbusových linek.

přibližně 2 měsíce
Zobrazit více aktualit